folclorulbanatului
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

Biografie

In jos

Biografie Empty Biografie

Mesaj  Admin Joi Mar 06, 2008 4:13 pm

Originară din Timișoara, unde înainte de a părăsi țara a cântat ca artist – profesionist la Ansamblul Banatul și la Opera din Timișoara, Lia a susținut numeroase specracole caritabile. Astfel că, în 1998, artista devine cetățean de onoare al orașului de pe Bega. Cetățenia americană a dobândit-o după numai opt luni, pentru "eăxtraordinary ability", categorie destinată artiștilor de prestigiu, sportivilor de performanță și oamenilor de știință. La data de 8 decembrie, Lia va reveni la București, unde va susține, la Sala Palatului, un spectacol de colinde.

Lia Lungu: Am plecat în 1992, într-un turneu în SUA și Canada, la invitația unui impresar canadian, un turneu care a durat o lună și jumătate și care a cuprins majoritatea orașelor mari din cele două țări, ultimul fiind New York. Deci, New York-ul a încheiat, să spunem, ciclic, acel drum al cântecului. Eram, de fapt, pentru a doua oară într-un turneu în America, prima dată ajungând în 1975. În România am fost profesionistă, am cântat la Ansamblul Banatul din Timișoara, iar după ce s-a născut fiul meu, Tudor, am revenit pe scenă ca și cântăreață a Operei din Timișoara. REMEMBER… Cam asta a fost venirea mea în SUA… După ce s-a încheiat turneul, am rămas să cânt la un restaurant românesc, în New York. Așadar, am făcut ceea ce știam cel mai bine, să cânt, pentru că la altceva nu prea mă pricepeam. Și, m-am hotărât să rămân definitiv – numai după ce am primit acordul de la soțul meu și promisiunea că vom începe aici o viață nouă -–deși nu mă gândisem nici o clipă că mă voi stabili în America. Pentru că și înainte umblasem destul de mult în străinătate. Am ieșit afară ca muzician, cu ceva performanțe, altfel nu aș fi avut nici o șansă. Nu sunt lipsită de modestie când spun asta, însă înregistrările mele din radio stau mărturie, mai ales că în anii ’80 am fost singura care a reușit să înregistreze niște colinde rămase în fonoteca de aur a Radiodifuziunii. "Măruț mărgăritar" este unul dintre ele, un colind laic.

PE MARILE SCENE AMERICANE

Așa că, în măsura în care am rămas în lumea americană, mi-am spus că eu nu pot să fiu cântăreață de restaurant, în țară nu cântasem niciodată într-un restaurant, aveam chiar o părere foarte proastă despre cei care cântau în restaurant și mi-e rușine să spun acest lucru acum, dar asta a fost la momentul acela. Și, astfel, am încercat să văd care ar fi drumul prin care să pot pătrunde în interiorul americanilor, și pentru că aveam, să zicem, o deschidere transilvană, m-am axat pe un spectacol de tradiții pe care îl făcusem și în anii ’80, un spectacol de culturi tradiționale, de viață, de dragoste, de moarte, o trecere prin marile momente ale ființei din perspectiva tradițiilor românești. Producția a fost făcută împreună cu folcloristul și profesorul Vasile Crețu, de la Universitatea din Timișoara, un om care a avut un rol extraordinar în fuziunea mea cu marile culturi tradiționale. Primul spectacol readaptat l-am avut la Actor’s Place, un loc destul de cunoscut în New York. Încet, încet, am început să ajung pe marile scene americane – Symphony Theatre de pe Broadway, Lincoln Center, cred, cea mai reprezentativă scenă americană, la Washington Square, Sala Parlamentului American, Sala ONU, unde am fost invitată de patru ori, consecutiv etc.

În afară de cântat, știu că lucrezi și ca jurnalist la două publicații românești…

Da, trăiesc din cântat și din jurnalistică. În urmă cu 11 ani am început colaborarea cu ziarul Meridianul românesc, încă lucrez acolo, iar de un an și jumătate scriu și la Ziua USA. În America, toată lumea muncește foarte mult – cum spun americanii, să muncești ca un sclav și să trăiești ca un rege. Cred că asta are o aplicabilitate în viața fiecăruia dintre noi, însă nu pot spune că muncesc ca un sclav, nu știu… fac ce-mi place. Sunt tot timpul pe fugă, sar dintr-un avion în altul, însă numai așa simt că sunt în formă. Când aveam și restaurantul, pe lângă cântat, mă ocupam și de administrație, aprovizionare, iar dacă nu aveam ospătari, mai făceam și pe chelnerița.

Cum îți petreci puținul timp liber pe care îl ai?

Îmi place să stau cu fiul meu, Tudor, care este licențiat în tehnologie, de care sunt extrem de mândră și pe care îl iubesc enorm. De 11 ani sunt single-mother. Pasiunea mea este România, sunt o mare româncă. Când am câteva zile libere, merg și caut români mai în vârstă de la care culeg folclor. Îmi pare rău că, asemeni multor alți români plecați, acasă, în țară, sunt ignorată. Sunt cântărețe care au cântat pe aici, prin America, pe la birturi cu trei mese, și care vin în țară și mint că au făcut nu știu ce performanțe. Grav este că ele spun lucruri la tv pe care, din păcate, nu stă nimeni să le verifice. În rest… iubesc enorm România, cultura românească. Moral, nu am plecat niciodată din România, sunt și voi fi mereu în România, și România va fi mereu cu mine.

Pasiune
,, În zilele libere, merg și caut români mai în vârstă de la care culeg folclor. Iubesc cultura românească. Moral, nu am plecat niciodată din România, sunt și voi fi mereu în România, și România va fi mereu cu mine,,

Sursa "jurnalul Ntional" si Lia Lungu

Admin
Admin

Numarul mesajelor : 60
Varsta : 43
Localizare : banat
Data de inscriere : 19/12/2007

https://folclorulbanatului.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum